RSS

Choinki z piernika

28 Gru

Przygotowanie pierników:

Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól, mieszamy i odkładamy na bok.
W misie miksera ucieramy masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy(jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dalej miksując dodajemy jajko a następnie przesiane suche składniki. Miksujemy lub/i wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i schłodzić w zamrażalce przez 2 – 4 godziny.
Po schłodzeniu odrywamy część masy piernikowej i wałkujemy na grubość około 3 – 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrajamy różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 – 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjmujemy i studzimy na kratce na kratce.

Przygotowanie lukru:

W misie miksera ubijamy białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii.

Formowanie i dekorowanie choinek:

Bierzemy po jednym pierniku każdej wielkości. Na każdy taki zestaw pierników, od największego zaczynając kładziemy lukier królewskiego (ilość w zależności od piernika podstawy), rozprowadzamy po powierzchni piernika i przykrywamy kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka robimy gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Według uznania dekorujemy. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Na koniec pakujemy na prezenty :-).

Składniki na piernik (okolo 15-20 w zależności od foremek):

  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 1 jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 – 4 łyżki dodając w to miejsce kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Składniki na lukier królewski:

  • 4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatki:

  • dodatki do dekorowania deserów np. perełki

Źródło: www.mojewypieki.com

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Grudzień 28, 2016 w karkówka

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: