RSS

Rogale z makiem

14 List

Przygotowanie ciasta:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników (oprócz masła) i mieszamy, pod koniec dodajemy 30 g roztopionego masła. Następnie wyrabiamy ciasto, bardzo krótko – tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Formujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Pozostałą ilość masła z przepisu (195 g) rozsmarowujemy równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Składamy 1/3 ciasta do góry, następnie składamy dolną część tak, by przykryła te złożenia. Dobrze sklejamy brzegi i delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Składamy tak jak poprzednio i schładzamy przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie nadzienia:
Mak i orzechy zalewamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i odsączamy. Mielimy dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze mieszamy, dodajemy śmietanę – ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i kroimy na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarowujemy nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta. Następnie zawijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Układamy na blaszce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut lub do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 – 30 minut, aż się ładnie zezłocą.
Przed końcem pieczenia przygotowujemy lukier. Szklankę cukru pudru zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i mieszamy. Po upieczeniu rogali jeszcze ciepłe polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzeszkami lub migdałami (lub płatkami migdałów).

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży (12 g)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła (roztopione 30 g do ciasta i 195 g do przekładania w temperaturze pokojowej)
Składniki na nadzienie:
  • 300 g maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
Pozostałe składniki:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • 1 szklanka cukru pudru
  • gorąca woda
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały

Żródło: mojewypieki

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Listopad 14, 2016 w karkówka

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: