RSS

Tarta ze szpinakiem

01 Paźdź

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko i szczyptę soli oraz odrobinę wody. Zagniatamy aż ciasto będzie gładkie. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy. Przenosimy ciasto ostrożnie do foremki, dziurawimy widelcem dno i wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na 20-25 minut do zrumienienia.

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na głębokiej patelni, aż do zeszklenia. Dodajemy pokrojono drobno czosnek. Następnie dodajemy zamrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi i podgotuje trochę. Na końcu wyłączamy palnik, dodajemy pokrojony w kostkę serek feta oraz pomidorki suszone oraz jajka. Mieszamy. Farsz rozprowadzamy równo na cieście. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut w temperaturze 180C.

Składniki na spód:
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masło
  • 1 jajko
  • 20 ml wody
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 1/2 opakowania serka feta
  • pomidory suszone
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 jajka
Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Październik 1, 2016 w inne

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: