RSS

Rolada z malinami

05 Wrz

rolada_malina

Najpierw robimy ciasto. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie łyżką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy na złoty kolor (10-15 minut).
Jeszcze ciepłe ciasto przekładamy do góry dnem na wilgotną ściereczkę. Szybko odklejamy papier, kładziemy go ponownie na cieście i zwijamy w roladę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Następnie przygotowujemy krem malinowy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy, aby się rozpuściła. Połowę malin rozgniatamy dokładnie widelcem i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Całość łączymy delikatnie z ubitą śmietanką. Odstawiamy do lodówki na chwilę, aż trochę stężeje.
Przestudzone ciasto na roladę rozwijamy, smarujemy lekko już stężałym kremem i posypujemy pozostałymi malinami. Roladę zwijamy i odstawiamy do lodówki, by masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 0.75 szklanka mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g margaryny
Składniki na krem:
  • szklanka śmietany 30%
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 400 g malin

Źródło: www.przepisy.pl

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Wrzesień 5, 2016 w ciasta

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: