RSS

Placki z dyni

25 Wrz

Dynię kroimy na większe kawałki, usuwamy pestki i obieramy z twardej skórki. Nastęnie trzemy na tarce o grubych oczach. Na koniec trzemy kawałek imbiru. Następnie dodejamy jajka, oliwę, mąkę oraz szczyptę soli i trochę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Masa na placki nie może byś za rzadka, bo placki będą się rozpadać.
Na patelni rozgrzałewamy dość mocno niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładamy niewielkie porcje przygotowanego ciasta. Smażymy z obu stron aż placki będą ładnie przyrumienione.
Podajemy ze śmietaną lub jakimś sosem pomidorowym.

PS: Placki jak widać robi się prawie w identyczny sposób co placki ziemiaczane, ale są zdecydowanie lżejsze i delikatniejsze. Polecam jak komuś trafi się na jesieni jakaś sztuka dyni i nie ma pomysłu co z nią zrobić ;).

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • kawałek imbiru
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • mąka
  • pieprz, sól

Żródło : www.zajadam.pl

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Wrzesień 25, 2013 w inne

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: