RSS

Cymes z mięsem wołowym

25 Wrz

Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelnie wrzucamy masło i olej, czekamy aż tłuszcze się rozgrzeją i połączą. Następnie dodajemy kilka łyżek miodu (3-4, jak ktoś woli jeszcze słodsze dania można więcej). Chwilę podgrzewamy, aż miód z tłuszczem trochę zgęstnieje, co chwila oczywiście mieszamy by nie przypalić. Gdy masa będzie trochę gęstsza wrzucamy marchewkę oraz kilka łyżek cynamonu. Całość mieszamy i dusimy aż marchewka będzie miękka.
To już przygotowaliśmy tzw. cymes. Do tego można dodawać różne dodatki, mięsne bądź owocowo-warzywne.
Ja dodałem mięso wołowe i w rezultacie wyszedł bardzo smaczny, słodki gulasz. Na patelni podsmażamy najpierw pokrojoną w paski cebulę, następnie pokrojone w kostkę mięso, posypane pieprzem i papryką oraz obtoczone w mące. Wszysto wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy aż mięso będzie mięciutkie. Co jakiś czas oczywiście mieszamy. Na koniec przyprawiamy ewentualnie do smaku, ale pewnie już nie będzie to konieczne. Gdyby sos zaś był za rzadki zagęszczamy przy pomocy mąki.
Składniki:
  • 6 marchewek
  • olej
  • łyżka masła
  • kilka łyżek miodu
  • cynamon
  • 80dag mięsa wołowego
  • 1-2 cebule
  • mąka

Żródło : miks z kilku przepisów znalezionych w internecie.

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Wrzesień 25, 2013 w mięso wołowe

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: